Smiltsērkšķis ir viena no dabas bagātībām ne tikai Latvijā, bet arī citur pasaulē. Skaistumkopšana, ēst gatavošana un medicīna ir izplatītākie smiltsērkšķa pielietojuma veidi.
Varētu šķist, ka šī oga ir kļuvusi par modes kliedzienu, jo cilvēkam tā ir pazīstama jau no senajām civilizācijām. Dzīvojot tehnoloģiju un nebeidzamu iespēju laikmetā, mēdzam aizmirst par to, ka daba mums jau ir devusi visu nepieciešamo, tikai nepieciešams to likt lietā. Smiltsērkšķis noteikti ir viena no tām dabas veltēm, par kuru varētu teikt, ka ir atgriezusies no aizmirstības. Tās var lasīt paši vai izvēlēties iegādāties – iespēju tikt pie smiltsērkšķiem, nudien netrūkst. Smiltsērkšķu ogas un to produktus ir iespējams iegādāties arī internetā.
GARDAS SMILTSĒRKŠĶU ĒDIENU RECEPTES.
Jau senās pasaules civilizācijas smiltsērkšķus izmantoja gan medicīnā, gan pārtikā. Šīs ogas ir lieliska iespēja ēdiena garšu padarīt bagātīgāku ne tikai desertiem, bet arī pamatēdieniem. Smiltsērkšķu receptes saldajiem ēdieniem ir ļoti daudz. Piemēram, ogas kalpo kā lielisks un vitamīniem bagāts pildījums pankūkām, želejām, pīrāgiem, pat tējām, kokteiļiem un par modes lietu kļuvušajiem smūtijiem. Putnu un cūkgaļas ēdieniem kā lieliska piedeva kalpos ne tikai smiltsērkšķu marināde, kurā pirms tam ir marinēta gaļa, bet arī dažādas siltās un aukstās mērces, čatniji un piedeva salātiem. No smiltsērkšķiem ir iespējams pagatavot arī etiķi, ar koapslacīt salātus un uzlabot ēdiena kopējo garšu.
Smiltsērkšķi ir arī noderīgi arī laikā, kad jāgatavo krājumi ziemai. Etiķis, ievārījumi, dažādi marinējumi un ilgi uzglabājamas mērces sniegs vitamīnu devu un energiju pat vissaltākajā ziemas laikā.
Populārākie produkti, ko visbiežāk iegādājas gatavotus no smiltsērkšķiem, ir sula un eļļa. Abi šie produkti kalpo par pamatu dažādu citu ēdienu un konservējumu pagatavošanai, turklāt, izmantojami arī kā uztura bagātinātāji un skaistumkopšanas komponenti. Ņemot vērā to, ka eļļas un sulas ir koncentrētas un nepieciešams pavisam maz vienā lietošanās reizē, varētu šķist, ka cena ir pārāk augsta, bet tā nebūt nav. Kā jaunums tirgū ir parādīušies saldēti sulu kubiņi, kurus var lietot pēc sirds patikas, turklāt, tie ir
viegli un ilgi uzglabājami. Puslitra pudele ar sulu visbiežāk maksā vidēji 3 eiro un 50 centi, taču saldētie kubiņi 5 eiro. Eļļa maksā nedaudz vairāk – 8 eiro par 250 ml pudeli, taču, tā kā tā nav izmantojama cepšanā, bet kā piedeva, cena nav tik augsta kā liekas sāotnēji. Jāpiebilst, ka pērkot vairumā, cena par vienību būs zemāka, urklāt, produkcija ir viegli un salīdzinoši ilgi uzglabājama.